23-04-2021 – Zeeland-West-Brabant – Samen met de transportsector georganiseerde criminaliteit tegengaan

Zeeland-West-Brabant – Nederland is een transport knooppunt voor de hele wereld. Niet alleen voor legale goederen, maar ook voor illegale goederen, zoals drugs, geld en wapens.

Deze vorm van criminaliteit brengt geweld met zich mee en ondermijnt de transportsector en de overheid.

Foto: Nationale Polite

Om dit tegen te gaan was er afgelopen week opnieuw speciale aandacht voor het bestrijden en voorkomen van georganiseerde criminaliteit in de transportsector. Samen met de branche werken politie, Openbaar Ministerie, Douane, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en gemeenten aan het weerbaar maken van chauffeurs, ondernemers en andere belangrijke spelers in de logistieke sector tegen criminele inmenging.

Preventie

Vanuit de samenwerking tussen overheid en ondernemers wordt er alles aan gedaan om de criminaliteit uit de branche te weren. De nadruk in de actieweek lag dan ook op preventie en voorlichting binnen de transportsector. Chauffeurs en ondernemers aanspreken en awareness creëren. Zij kennen hun eigen sector het best en kunnen met hun kennis van het bonafide proces, duiden welke afwijkingen wijzen op malafide invloeden. Zo spraken agenten en douaniers op verschillende plaatsen met chauffeurs over de criminele inmenging en de risico’s die dat met zich meebrengt. Chauffeurs kregen, onder het genot van een kop koffie in een bijpassende mok, tips om signalen te leren herkennen.

Douanier Tjerry Kreukniet: “Wij informeren tijdens deze actie week actief de transportsector over hoe ze verdachte zendingen kunnen herkennen en hoe ze onze meldkamer en die van onze partners kunnen bereiken. Met onze kennis en controlemiddelen kunnen wij vervolgens deze goederen controleren om zo smokkel van bijvoorbeeld sigaretten en verdovende middelen te ontdekken. Gezamenlijk leveren wij op deze manier een actieve bijdrage aan het voorkomen van ondermijning in de transportsector.”

Resultaten

Gedurende de afgelopen week werden in de regio Zeeland West-Brabant in teams door medewerkers van de verschillende partners transportbedrijven bezocht en transportcontroles uitgevoerd met de volgende resultaten:

 • Ruim 40 bedrijven in de regio Zeeland West-Brabant werden bezocht.Foto: Nationale Politie
 • 90 liter koffie werd geschonken tijdens gesprekken, 150 mokken, waterflessen en flyers werden uitgedeeld aan chauffeurs en ondernemers.
 • Zo’n 50 containers zijn door de Douane gescand.
 • Een vrachtwagen en een Maserati werden in beslag genomen. Hiernaast werden nog eens zes   personenauto’s in beslag genomen waarvan twee gestolen en twee met daarin verborgen ruimtes.
 • 20.000 euro werd in beslag genomen.
 • 6 stafrechtelijke doorzoekingen zijn gedaan.
 • 5 aanhoudingen werden verricht vanwege witwassen, wapens en munitie en verdovende middelen.
 • 2 vuurwapens werden in beslag genomen waaronder een jachtgeweer en 41x munitie.
 • 2 keer werd door de Douane accijnsfraude onderzoek gedaan.
 • Nader fiscaal onderzoek bij vier bedrijven door de Belastingdienst.
 • Er werden diverse vormen van fraude geconstateerd, zoals acht niet kloppende/niet aanwezige NIWO vergunningen (Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie).
 • Hennepkwekerij met 2000 planten in verborgen ruimte bij transportbedrijf. De gemeente is voornemens het pand te sluiten en de Belastingdienst beoordeelt de fiscale gevolgen.
 • Ook zijn er, voorafgaand aan de actieweek, drie drugstransporten vanuit deze samenwerking onderkend in totaal en 540 kilogram cocaïne en 25 kilogram heroïne in beslag genomen.

Bron: Nationale Politie

 392 total views,  4 views today